Xbox, dator eller smartphone: Olika sätt att spela online

Felipe Morales

Är du intresserad av spel i olika former är det gyllene tider vi befinner oss i. Tekniken går framåt i en rasande fart och inte minst speltillverkare drar nytta av utvecklingen. Spel i mängder tillverkas för att passa spelare oavsett vilka enheter det gäller. Konsoler, datorer och mobiltelefoner erbjuder alla olika typer av upplevelser. Än mer trevligt blir det av möjligheten att kunna spela online med andra spelare. Vi ska gå djupare in på vilka olika sätt det finns att spela online på idag och vilka fördelar som finns att hämta.

Det är inte minst under 2000-talet som spelmarknaden nästan på en daglig bas har kommit med nya innovativa idéer som mer eller mindre har revolutionerat människors sätt att se på spel. Konsoler, datorer och smartphones har alla tagit steget mer och mer mot möjligheterna att spela online, oavsett om det gäller mer omfattande spel, mobilspel eller spel på online casino. Det gör att du som spelare kan välja och vraka bland den ena högkvalitativa upplevelsen efter den andra

Xbox, datorer och smartphones är tre exempel på konsoler och enheter som går att använda för spel online och som används i väldigt stor utsträckning numera. Många spel tillverkas över flera modeller och generationer varav du inte sällan har åtkomst till ett spel oavsett hur du spelar.

Spela online på Xbox

Xbox är en av två stora spelkonsoler som har dominerat under den senare delen av 2000-talet, varav Playstation är den andra. Redan 2001 lanserades den första konsolen och därefter har nya, uppgraderade konsoler tillkommit. Alla har haft nya funktioner, nya utseenden och nya spännande spel att ta del av.

Det finns olika sätt att ta del av upplevelsen i form av multiplayer. Om du har en Internetuppkoppling och abonnemangstjänsten Xbox Live är det ingenting som stoppar dig från att spela online med Xbox. Bakom Xbox står Microsoft som redan från start har fokuserat på att ligga i framkant i den tuffa konkurrensen bland konsoler.

Hela tiden dyker det upp nya spel som du kan spela på Xbox och dessutom göra det online tillsammans med andra spelare. Flera kritikerrosade spel som har lanserats genom åren har tillverkats med konsoler i åtanke varav många spelupplevelser endast går att nå med en konsol av något slag

Kvalitén på spel som tillverkas för Xbox är ofta av hög klass och tillåter en hög grafik. Till skillnad från på en dator, där det ofta kretsar mer kring grafikkort och ledigt utrymme, kan du räkna med att din konsol klarar av samtliga spel. Det finns vissa undantag, om än väldigt få sådana.

Dator – ett tidigt sätt att spela online

Datoer har en längre historia än Xbox som konsol och fick därmed ett försprång när intresset för att spela online växte som mest. Redan under tidigt 2000-tal kunde du mäta dina krafter med andra spelare. Inte minst variationen på spel som går att spela online via en dator är det som sticker ut.

Beroende på vad du är ute efter finns det olika vägar att ta för spel online. Du kan till exempel spela direkt i din webbläsare och numera finns relativt komplexa spel ett par klick bort. Sociala medier, inte minst Facebook, har haft och har flera spel i sitt utbud där du kan tävla med och mot andra användare.

Tyngre spel för gaming online på en dator köper du i regel, alternativt laddar ner via en plattform som tillhandahåller den typen av spel. Steam är ett exempel på en plattform via vilken du kan köpa och ladda ner spel. Via ett spelbibliotek har du smidig åtkomst till dina köpta och nedladdade spel.

Även om marknaden till stor del domineras av konsoler och spel som tillverkas med konsoler i åtanke är det fortfarande en annan typ av upplevelse du kommer åt med en dator. Inte minst många FPS-spel, First Person Shooter, lever kvar och föredras av många att spelas via en dator snarare än på andra enheter.

Spela online med din smartphone

Sist men inte minst har vi möjligheten att kunna spela direkt via din mobiltelefon, något som av förklarliga skäl har blivit större i takt med att teknologin kring mobiltelefoner och surfplattor har blivit bättre. Det är smartphones, det vill säga en kombinerad mobiltelefon och handdator, som ligger som grund för möjligheterna som finns idag.

Smartphones finns i flera olika märken och format där enheter med iOS och Android har störst andel användare. Din smartphone är utrustad med en appbutik via vilken du kan ladda ner appar, oavsett om det gäller musik, träning eller som i detta fallet, spel. Det finns idag otaliga mobilspel att ladda ner som du kan spela online.

Det ska sägas att spel online som du har åtkomst till via en smartphone sällan är lika komplexa och avancerade som ett spel som du spelar på en konsol eller på en dator. Främst har det att göra med möjligheterna som finns på betydligt större enheter, även om utvecklarna av operativsystem till smartphones så väl som speltillverkare hela tiden bryter nya barriärer.

Hur ser utvecklingen ut framöver?

Det kommer av allt att döma inte ske någon inbromsning vad gäller utvecklingen av nya sätt njuta av olika spel online. Redan i skrivande stund ser vi hur modern teknologi, till exempel uppgraderade versioner av VR-glasögon introduceras till spel online. Vi kan räkna med att det fortsätter att gå åt det hållet för att göra många spelupplevelser än mer verkliga.

Vad gäller just Xbox, datorer och smartphones blir det otroligt spännande att se vilka vägar man väljer att ta. Samtidigt som spelarna uppskattar ett brett utbud gäller det att bibehålla men också att sakta men säkert även blir bättre. Tekniken som alla inblandade har att jobba med kommer hela tiden vara till deras fördel.

Tillgången till Internet är betydligt mer stabil i stora delar av världen idag än vad det var för några år sedan. Det är en förutsättning för att kunna spela online och gör också att allt fler spelare kan ta del av det härligt sociala äventyr som väntar, oavsett vilket spel det gäller.