Mobilt Bredband under semestern

Felipe Morales

Sommaren är här och det är dags att förbereda inför semestern. Men det är inte alla av oss som kan luta oss tillbaka och njuta av sommarvärmen och lugnet. En del av oss som reser med familjen är inte helt lediga. Utan många av oss har ändå arbete att sköta under resans gång och samtidigt så ni har kanske ett par otåliga tonåringar medföljande. Ett par tonåringar som bokstavligen skulle svältas inombords utan mobilt bredband och tillgången till social media som underhållning under resan.

De operatörer som idag finns på marknaden är generösa och många erbjuder obegränsad surf inom hela Europa i sina prisplaner idag. Speciella former av prisplaner till dem som har mycket kontakter de behöver tala med utanför Europa med generösa surf och samtals priser. Därför behöver vi som vanliga Svenssons egentligen inte tänka så mycket mer på hur vi använder vår mobildata.

Med 4g obegränsad surf vilket många operatörer erbjuder klarar ni de flesta ändamål utan vidare svårigheter. Det är vid undantagsfall man kan behöva en extra boost. Om resan däremot bär av mot en något mer avlägsen plats där ni alla kanske inte har så bra täckning. Då kan portabelt mobilt bredband vara något för er.

Vad är en portabel router?

För att vi inte ska göra det alltför komplicerat så är en portabel router precis som det låter en liten WIFI- router designad för att du så behändigt som möjligt ska kunna ta den med dig överallt. Däremot så har routern istället för att vara uppkopplad till ett väggfast nät ett SIM-kort i sig istället. Och du har nu din internetuppkoppling med dig vart än på jorden du befinner dig.

Hur ska du veta vilken som är rätt mobil router som passar till just dig och dina ändamål?

Det finns många olika former, storlekar, egenskaper och priser på mobila routers vilket kan göra det svårt att välja. Det beror på vilket behov du har vad du behöver tänka på när du ska välja din portabla router. Här nedan har vi listat några punkter vilka är bra att fundera igenom innan du gör ditt köp.

Har du möjlighet att ladda upp batteriet. Då behöver du inte tänka på batteritid men annars är det en viktig faktor att ta med i dina beräkningar. Det finns portabla routers att hitta till överkomliga priser med 24 h batteritid.

Är ni flera som kommer använda er av den mobila routern på en och samma gång. Eller du kanske har behovet av att koppla upp flera av dina enheter samtidigt. Då behöver du titta så att du väljer en router som dessutom kan distribuera internet till flera enheter på en gång. Det finns vissa routers som klarar av att underhålla ända upp till 10 enheter. Perfekt när du vill kunna dela internet till din telefon, bärbara dator, surfplatta, spelkonsol eller din kamera på en och samma gång. Det fungerar perfekt i familjer där fler personer vill använda sina enheter samtidigt.

Dataanvändningen. En del av oss surfar mycket utan att använda speciellt mycket mobildata medan andra utnyttjar sina surfplaner till fullo. För dem sistnämnda kan det vara bra att kolla vilka operatörer som erbjuder obegränsat mobilt bredband då det annars kan bli en dyr historia.

Priset. Sist men inte minst. Tänk på att jämföra olika tillverkare och operatörer då priset för samma produkt och tjänst kan skilja sig väldigt mycket åt mellan olika återförsäljare.