Kreditupplysningar och UC – en snabb förklaring 

Felipe Morales

Varje år så tecknar svenska folket upp sig på hundratusentals olika lån. Det kan röra sig om allting från att man ska köpa en ny bostad till att man behöver skjuta till kapital för att kunna genomföra sin drömrenovering. Oavsett anledningarna till att man behöver teckna upp sig på ett lån så finns det en hel del saker som man behöver ha koll på. 

Samtidigt så är den svenska lånemarknaden av idag något av en djungel att navigera sig igenom. Många väljer att gå till banker för att det upplevs som ett tryggt och familjärt kort, medans andra söker sig till fristående långivare på grund av förmånligare erbjudanden. Samtidigt så är det också oerhört viktigt att man har koll på några av de mer finurliga delarna av låneprocessen. Här hittar vi kreditupplysningar, vilket är en central del av hela processen när man lånar pengar. Om du har börjat titta på olika lån så är det inte helt omöjligt att du har sett orden ‘lån utan UC’ eller liknande under ett låneerbjudande. I den här texten kommer du att kunna ta del av information kring både vad UC är för någonting, samt hur en kreditupplysning fungerar. 

Vad är en kreditupplysning? 

En kreditupplysning är, som du kanske redan vet, en rapport kring hur en privatpersons ekonomi ser ut. I en kreditupplysning så får den som beställt rapporten reda på grundläggande information kring inkomster och lånebeteenden, samt om personen i fråga tenderar att betala av sina lån och räkningar i tid. I en kreditupplysning så flaggas saker såsom betalningsanmärkningar eller om det finns några ärenden hos kronofogden. Båda dessa två saker kan göra det väldigt svårt att bli beviljad på ett lån, även om man har en god och ordnad ekonomi i övrigt.

Vad är UC? 

UC står för upplysningscentralen och är Sveriges största företag för kreditupplysningar. UC var från början en tjänst som drevs kooperativt mellan Sveriges största banker men drivs sedan ett antal år tillbaka som ett fristående företag. UC används av Sveriges banker och en del fristående långivare.

Går det att låna utan UC? 

Ja, idag så är det fullt möjligt att teckna upp sig på ett lån där det inte tas någon kreditupplysning och du kan hitta lån utan UC här. Detta går dock enbart att göra genom fristående långivare då banker som praxis alltid genomför en kreditupplysning då det är säkrare för dem som företag. Det är också värt att notera att dessa lån där det inte tas någon UC tenderar att vara mycket dyrare än det som erbjuds om man väljer ett lån där det tas en kreditupplysning innan lånet går igenom.

Det är inte heller möjligt att teckna upp sig på alla typer av lån utan att det tas någon kreditupplysning. För större lån såsom bolån eller privatlån på större summor så tas det alltid en kreditupplysning, och lån utan UC är reserverat för mindre privatlån. 

Vikten av att göra en jämförelse 

Oavsett vilken typ av lån du är ute efter och oavsett om du vill ha ett lån med eller utan kreditupplysning så är det oerhört viktigt att du tar dig tiden att göra en jämförelse. Detta är det absolut bästa sättet att hitta ett lån som passar väl in på ens ekonomi och ens eget behov. Idag så finns det en uppsjö av olika långivare som man kan vända sig till för att låna pengar. På grund av detta så är det enkelt att missa förmånliga erbjudanden om man inte kan se allting som finns tillgängligt. Dessa jämförelsesidor har blivit ovärderliga resurser för svenska låntagare och du bör alltid använda dessa innan du tecknar ett lån.