Det som göms i snö

Felipe Morales

Denna svenska dramaserie från 2018 är baserad på idéer av Leif G.W Persson samt hans egna erfarenheter inom sin mångåriga karriär inom Sveriges poliskår. Trots att skaparna av TV-serien använder sig av fiktiva namn, är det svårt att undgå de likheter och personer från verkligheten serien är baserad på.

Med inspiration hämtad från verkliga fall och polisutredningar som Thomas Quick och Göran ”Kapten Klänning” Lindberg, kan vi se Robert Gustafsson i huvudrollen som polisen Peter Wendel.

Serien har haft en enorm framgång hos tittarna både på hemmaplan och den internationella arenan sedan premiären och är även känd som sin internationella titel ”The truth will out”.

Fakta om ”Det som göms i snö”

Det som göms i snö är en svensk kriminaldrama-serie från 2018. Skapare och manusförfattare är Aron Levander och Hans Jörnlind. Med regi av Kjell-Åke Andersson, Lisa Fazaneh och Kristian Petri.

TV-serien finns hittills släppt i två säsonger och varje avsnitt är ca. 42-43 minuter. Originalspråket är svenska men det går även bra att välja engelska som alternativ.

 • Säsong 1 består av 8 avsnitt (släppt)
 • Säsong 2 består av 5 avsnitt (släppt)
 • Säsong 3 består av 5 avsnitt (ej släppt)

Premiärer för ”Det som göms i snö”

Första säsongen hade premiär på Kanal 5 den 21 augusti 2018. Andra säsongen hade premiär den 19 september 2021 på Viaplay och kommer bli sänd på Kanal 5 och Discovery+, dock är det oklart exakt när.

Summering

Efter en långtidssjukskrivning och mycket rehabilitering är polis Peter Wendel tillbaka i tjänst. Han blir också snabbt indragen i en intensiv mordutredning där allting är en kamp mot klockan. Hans uppdrag är att bilda en ny kalla fall-grupp för att kunna lösa de mord som försatt samhället i skräck. Men det är lättare sagt än gjort när Jorma och Caijsa, de enda två som söker tjänsterna är bittra kollegor som rent och skärt hatar varandra.

Mörka tankar som fortfarande hemsöker hans sinne efter sin brors påstådda självmord han fortfarande inte accepterat. Det innebär också i sin tur att Peter måste gräva djupt inom sig för att de ska lyckas fånga mördaren.

Samtidigt påstår en okänd mördare att Sveriges kanske mest ökände seriemördare är en bedragare och att han aldrig begått de mord som han sitter fängslad för. Lögnerna är många, frågorna än fler och det är långt ifrån självklart vem det går att lita på.

Rollista och skådespelare

Serien har en gedigen rollista med en kreativ blandning av många kända skådespelare men även välkända personer från Sveriges komikerelit.

 • Robert Gustafsson – Peter Wendel
 • Maria Sundbom – Ann-Marie Wendel
 • Louise Peterhoff – Caijsa Bergholm
 • Christopher Wagelin – Jorma Virtanen
 • Ia Langhammer– Barbro Svensson
 • Erik Johansson – Marcus Johansson
 • Thomas W. Gabrielsson– Temo Björkman
 • Johan Ulvesson – Björn Stenius
 • Ingela Olsson – Ulla Ståhlnacke
 • Peter Carlberg – Mikael Ström

Vad du kan förvänta dig

En nervkittlande serie som tar dig med på några av Sveriges kanske mest komplicerade och kontroversiella fall. Även om fallen i serien inte är tagna direkt från verkligheten är det härifrån inspirationen till konspirationer, relationer, utredningar, intrikata lögner, svek och vänskap kommer ifrån.

Med Leif G.W. Persson bakom kulisserna kan vi även förvänta oss kritik mot det svenska rättssystemet och media inte heller kommer undan.

Ett kontroversiellt synsätt som skapar spänning

Till skillnad från många andra, har Leif G.W. Persson ett annorlunda synsätt på vad som det innebär att vara en bra polis. Han menar nämligen att det är de poliser som får energi genom av sitt tvivel, och inte av sin övertygelse, som är av det rätta virket. Givetvis är det då inte så konstigt att se polisernas bli lidande eftersom de inte kan ”lämna jobbet utanför dörren”.

Hälsan får alltså mer ofta än sällan ta baksätet och istället lämna plats åt ett mer förbryllat sinne. Helt enkelt en bättre polis med högre nivå av uppklarade fall. Med detta som utgångspunkt har Peter Wendel (spelad av Robert Gustafsson) gjort succé hos det svenska folket i TV-soffan. Peter, den egensinnige och sorgsne ledaren för kalla fall-gruppen fångar publikens intresse och får dem att längta efter mer i sin jakt på sanningen.

Utmärkelser

Robert Gustafsson vann Kristallen 2019 för årets manliga skådespelare för sin insats. Det är bara att konstatera att Det som göms i snö är en Den tredje säsongen är bekräftad och kommer bestå av fem avsnitt. När och var vi kommer att få se den härnäst är än oklart. Något som vi däremot vet med säkerhet, är att vi kommer få fortsätta följa Peter Wendels jakt på rättvisa i ett nät av konspirationer, mord och lögner.

Här kan du streama Det som göms i snö

Säsong 1 och Säsong 2 kan du se idag på Viaplay. På HBO Max kan du enbart se Säsong 1 för tillfället. Tyvärr kan du inte se den på Netflix eller HBO just nu, men där kanske du finner andra liknande serier som du kanske tycker om.

Leave a comment