Vilket Elbolag har den billigaste Elen?

Felipe Morales

Det finns flera anledningar till att man bör se över sitt nuvarande elavtal. Framför allt eftersom man genom ett par enkla metoder kan spara tusenlappar varje år – via ett billigare elbolag. Jag tror inte direkt att det kommer som en chock att elen som köps in kan variera ganska mycket i pris.

Valet av elleverantör påverkar givetvis priset, men det finns även andra saker. Exempelvis, om man använder sig av ett rörligt eller fast avtal. Samt var någonstans i landet som man bor. Poängen är att det kan vara svårt att lokalisera billig el vid första anblick – därför kan det vara bra att jämföra lite innan man väljer ett elbolag.

Så jämför du elavtal och hittar billig el

Det enklaste sättet att få tag i billig el är förstås genom jämförelse. Dock, kan det förstås vara enklare sagt än gjort. Särskilt eftersom det finns så pass många olika elavtal ihop med elleverantörer där ute. Därför, kan det vara bra att använda sig av någon form av jämförelsesajt.

Åtminstone för att få en bättre överblick kring hur elavtalen ser ut. På så vis kan man få en bättre bild kring vilka alternativ som finns. Vilket underlättar själva jämförelsen. Det är minst sagt svårt att jämföra något – om man inte vet vad eller vilka aktörer som finns tillgängliga.

Välj alltid rörligt elavtal

Även om det kan låta lite jobbigt att inte ha en hundraprocentig koll på månadskostnaden (vilket det rörliga elavtalet inbegriper) har det historiskt alltid lönat sig att använda sig av de rörligare och lite mer riskfyllda alternativen.

Om man trots det, av olika anledningar, inte vill använda ett rörligt elavtal går det faktiskt att lösa hybridlösningar hos många elbolag. Då har du helt enkelt delat upp ditt elavtal med 50% rörligt och 50% fast.

Hitta billig el – där du bor

Att ett elbolag är billigt i exempelvis Stockholm behöver alltså inte nödvändigtvis innebära att man kan ta del av samma pris i Luleå. Det handlar om att inköpet av elen varierar lite beroende på var någonstans i landet som man bor.

Sverige är uppdelat i 4 olika zoner där elpriset hela tiden ändras beroende på marknaden. Däremot kan man påverka elpriset genom att välja ett elbolag som har ett lågt påslag.

Lista över billiga elbolag:

  • Fortum
  • Greenely
  • Göta Energi
  • Telge Energi
Leave a comment