Therese Johaug – skidåkare utan pardon

Felipe Morales

Längdskidåkning för damer kommer att sakna två profiler från och med säsongen 2022/23. Inte nog med att Charlotte Kalla ställt in tävlingsskidorna i förrådet. Det har även de senaste årens okrönta skiddrottning Therese Johaug gjort. De som vill se spännande skidtävlingar sörjer inte detta faktum.

Några fakta om Therese Johaug

Födelseår1988
Längd/vikt162 centimeter/46 kilo
FamiljGro och Thorvall Johaug samt tre syskon
PartnerNils Jakob Hoff
GenombrottBrons vid norsk mästerskap i skiathlon 2007
AvslutDen 13 mars 2022 vann hon sitt sista individuella lopp

Therese Johaug – obeveklig i skidspåret

För en utomstående som inte kan något om skidåkning är Therese Johaugs utveckling de senaste åren obegriplig. I början av sin karriär hade hon stark konkurrens från flera länders kvinnliga skidåkare. Inte minst från vår egen Charlotte Kalla och naturligtvis från norskan Marit Björgen. Men Therese kom inte alltid först i spåret. Det verkar dock som att Therese har blivit starkare och uthålligare ju äldre hon har blivit. Och ju längre loppen har varit desto överlägsnare har hon varit.

Har hon några specifika fysiska förutsättningar? Det sannolika är att hon har en unik lungkapacitet och syreupptagningsförmåga. Däremot har hon aldrig varit särskilt framgångsrik i de korta skidloppen, där det både krävs snabbhet och taktisk blick. Seghet och förmåga att stå emot mjölksyra är kanske hennes främsta egenskaper. Hennes skidåkning kan inte heller sägas ha varit någon skönhetsupplevelse. Snarare förbluffas man över hennes frenesi i spåret.

Therese Johaug – doping

Allt har inte gått smärtfritt i Therese Johaugs karriär. Vi är många som sett henne, gråtande i TV, försöka förklara sig oskyldig till det positiva dopingtest som hon lämnat. Av någon anledning hade hon använt en salva för sina läppar som visade sig innehålla anabola steroider. Naturligvis var hon helt oskyldig. Salvan hade hon använt eftersom hennes läppar blivit solbrända vid träning på hög höjd i Alperna. Hennes läkare tog på sig skulden för att hon fått salvan.

Efter avslöjandet om doping stängde norska skidförbundet av Therese Johaug i 13 månader. Det internationella skidförbundet förlängde avstängningen till 18 månader. Därmed kunde Therese inte delta i OS 2018. Ett annat märkligt faktum är att hon själv avslöjat att hon tagit astmamedicin. Detta trots att hon inte har astma. Oavsett vad som är sant eller ej kommer affären med doping att ligga som en mörk skugga över Therese Johaugs karriär.

Vinter-OS i Peking 2022

Efter sin avstängning kunde Therese komma tillbaka och tävla hösten 2018. Men någon individuell guldmedalj i olympiska spel hade hon inte. Det målet hade gått i kras, men för 

Therese Johaug blev vinter-OS 2022 en efterlängtad revansch med följande resultat:

  • 15 km skiathlon – hennes första individuella guldmedalj
  • 10 km klassisk stil med individuell start – guldmedalj igen
  • 30 km fristil – guldmedalj nr 3 i samma OS

Med dessa resultat får alla erkänna att Therese Johaug blev OS-drottning i skidåkning år 2022.

Therese Johaug och framtiden

Vad kommer nu att hända med Therese och kommer vi att sakna henne i skidspåret? Om inte annat kan vi följa Therese Johaug på Instagram. Där kan vi se hennes alltid smittande skratt. Om vi saknar henne i skidspåret är nog mer tveksamt. Nu får andra kvinnliga skidåkare komma fram i rampljuset. Och förhoppningsvis kommer kvinnlig skidåkning att bli mer spännande.

Therese har själv förklarat att hon vill ägna sig åt familjeliv och skaffa barn. Enligt ryktet ska hon också kommentera skidåkning på TV i framtiden. Kanske dyker hon upp i en annan sport. Hon är nämligen en duktig löpare och har slagit norskt rekord på 10 000 meter. Men ålder som idrottare borde förstås ta ut sin rätt. Kan hon bli ledare inom idrottsrörelsen? Det skulle hon ha kunnat bli om hon inte blivit avstängd för doping. Hon är säkert förlåten på hemmaplan men idrottsvärlden glömmer inte så lätt.