Måste man ta graviditetstest på morgonen

Felipe Morales

Måste man ta graviditetstest på morgonen?

Denna fråga verkar vara ganska populär, men innebär det att svaret är komplicerat? Absolut inte!

Svaret är: Nja

Många tror att man måste ta ett graviditetstest på morgonen för att det ska vara så exakt som möjligt. Anledningen till detta är att din kropp producerar mer av det graviditetsspecifika hormonet hCG på morgonen. Detta hormon är vad graviditetstestet letar efter när det försöker bestämma om du är gravid eller inte.

Men, trots detta, kommer ett graviditetstest fortfarande att kunna upptäcka hCG vid andra tidpunkter på dagen. Så även om det kan vara något mer exakt att göra det på morgonen, finns det verkligen ingen tvingande anledning att du ”måste” göra det då.

Lättnad eller perplexitet?

Inbilla dig att vakna upp vid gryningen varje dag bara för att springa till toaletten och ta ett graviditetstest. Känner du en känsla av lättnad? Utan tvekan, ja! Gör det hela situationen mindre komplicerad och stressig? Kanske, kanske inte.

Men vad är kompromissen vid att ta det senare på dagen? Kan det verkligen vara en stor skillnad om man tar ett graviditetstest på morgonen kontra kvällen? Låt oss ta en liten titt på det i tabellen nedan.

Tidpunkt Nivå av hCG Pålitlighet av testet
Morgonen Hög Mer pålitligt
Kvällen Låg Mindre pålitligt
Mitt på dagen Medium Hyfsat pålitligt

Enligt tabellen kan pålitligheten av ett graviditetstest variera beroende på tidpunkten på dagen. Men kom ihåg, även om det är ’mindre pålitligt’, betyder det inte att det är ’opoålitligt’. Det betyder bara att oddsen är något högre på morgonen.

Så, måste man ta graviditetstest på morgonen?

Svaret är fortfarande nej. Det bästa rådet är att följa instruktionerna som följer med ditt test. Ge dig själv lugn och ro och kom ihåg, det är ingen brådska. En graviditet tar trots allt nio månader att fullfölja. Lycka till!