Majas Cottage – gårdsbutik och mat i mysig mix

Gustav Dahlqvist

Majas Cottage i Vellinge är en pärla för den som gillar inredning som både är lantligt rustik och har lite vintage-känsla. Det går även en röd tråd genom allt de gör genom att de donerar pengar löpande till Barncancerfonden. De senaste tio åren har de donerat cirka 8,5 miljoner kronor dit. 

Snabbfakta om Majas Cottage

Maja Cottage ägare Petra och Pierre Jonsson
Startår2012
BesöksadressMajas Cottage på Lorensdals Gård, Eskilstorps ängaväg 2-36, Vellinge
Totalt donerat till Barncancerfonden8 500 000 svenska kronor 

Majas Cottage stöttar Barncancerfonden

Idén att samla in pengar till Barncancerfonden uppstod tidigt hos ägaren Petra Jonsson. En anledning var att hon bevittnade en nära väns kamp mot cancern, som hon överlevde. Dock fanns det ytterligare en i hennes närhet som gick bort alldeles för tidigt i cancer. Där och då kände hon att hon måste göra något, men det var inte helt klart vad.

Efter att hennes dotter föddes kände hon oron för att något skulle kunna hända dottern i framtiden. En allvarlig sjukdom eller liknande. Petra ville inte stå där passiv och känna att hon inte försökt hjälpa till. Med den grafiska bakgrund hon har och en stor dos kreativitet började hon att skapa. Petra skapade en ljuslykta som kom att bli starten för Majas lyktor och Majas Cottage. 

Lyktor med budskap från Majas Cottage

Det är deras ljuslykta som blev starten till grunden för det företag som finns idag. Stödet till Barncancerfonden genomsyrar hela verksamheten på Majas Cottage. Det går att hyra lokalen Teaterhallen för olika event, bland annat konferens och bröllop. Då kommer en del av hyran också att gå direkt till Barncancerfonden. Att ha samlat in över 8 miljoner kronor på tio år är beundransvärt på alla sätt och vis.

Då deras lyktor blivit kända för sitt ändamål har de även haft ett par andra samarbeten några gånger. Maja Cottage Avicii lykta har tagits fram för att stötta Suicide Zero. Det är ytterligare några organisationer som de samarbetat med och skapat lyktor för, som Unizon och Rosa Bandet. Att lyktorna gör skillnad märks på varje slant som kommer organisationerna till godo. 

För den som inte har koll på vem Avicii var hette han egentligen Tim Bergling och var en svensk musiker. Bland annat på grund av psykisk ohälsa avslutade han sitt liv alldeles för tidigt. Suicide Zero är en organisation som arbetar för att få ner självmordsantalet till noll. 

Handla ljuvliga ting från Majas Cottage

Man kan välja hur man vill handla från Majas Cottage. Det finns en webbshop, så man kan handla direkt från sidan. Ett annat alternativ är att man letar upp en återförsäljare som säljer de vackra sakerna Majas Cottage erbjuder. Ytterligare ett alternativ för att handla från dem är att åka till Vellinge på besök.

På gården finns det inte bara en gårdsbutik utan även en restaurang. På restaurangen serverar de en vällagad lunch varje dag, och på helgerna finns det en helgmeny. På deras webbplats kan man hitta menyerna och se vad som erbjuds varje vecka. 

Vackert och romantiskt porslin hos Majas Cottage

Majas Cottage har också skapat en ljuvlig porslinsserie som heter Happiness. Grunden för Happiness är att man ska bli glad när man sätter sig vid ett dukat bord. Att mönster och form gör att man får något extra att glädja sig över. Av allt Happiness-porslin som säljs går 10 procent oavkortat till Barncancerfonden.

En del av de delar som ingår i serien Happiness:

  • Serveringsfat
  • Skålar
  • Gratängformar i portionsstorlek
  • Muggar
  • Skålar
  • Ljusstakar
  • Mattallrikar
  • Assietter
  • Djupa tallrikar

Har man redan fallit pladask för denna vackra porslinsserie vill man ju gärna ha ett par kuvert för trevliga middagar. Har man tur kanske man kan hitta någon del på rea. Antingen hos Majas Cottage eller någon av deras återförsäljare. Det är helt ljuvligt att kunna duka upp detta vackra porslin till en middag oavsett årstid.