Magen låter och bubblar efter måltid

Felipe Morales

Varför magen låter och bubblar efter måltid

När din mage låter och bubblar efter att du har ätit, innebär det att ditt matsmältningssystem jobbar för fullt. Det kan vara ganska normalt, men ibland kan det tyda på något mer allvarligt.

Vanliga orsaker till magsmärtor och bubbling

En av de mest vanliga orsakerna är ökad gasproduktion. När du äter snabbt eller konsumerar vissa typer av mat, kanske du svalde luft, vilket kan leda till ökad gasproduktion i ditt tarmkanal. Andra möjliga orsaker inkluderar matintolerans, magsjuka eller till och med något så allvarligt som irritabel tarm syndrom (IBS).

Tips för att hantera bubbling och ljud i magen

Här är några tips för att hjälpa till att minska det besväret: tugga maten långsamt och noggrant, undvika att prata medan du äter, äta mindre måltider oftare, undvika gasbildande mat och drycker som t.ex. läsk, lök, bönor och kål.

Orsak Symptom Behandling
Ökad gasproduktion Magen låter och bubblar, uppblåsthet, fettavgång Ändringar i diet och livsstil
Matintolerans Gas, diarré, känslan av att vara sjuk Undvik födoämnen som skapar problem
Irritabel tarm syndrom Ont i magen, uppblåsthet, diarré eller förstoppning Dietförändring, stresshantering och ibland medicinering
Magsjuka Kräkningar, diarré, feber Vätskeersättning och vila

Slutord

Även om en borrig mage är ganska normalt, är det viktigt att du talar med en läkare om det åtföljs av extrema symtom eller om det finns en ovanlig förändring i din matsmältning. Ge aldrig upp att leta efter svar och lösningar – det finns alltid hopp om lindring.