Kan man få feber av pollenallergi

Felipe Morales

Kan man få feber av pollenallergi?

Om det är en sak säsongallergiker ofta frågar sig är ”Kan man få feber av pollenallergi?” Sanningen är att det finns ingen enkel svar. Varje individs reaktion på pollen kan variera stort, men låt oss ta en närmare titt på detta.

Pollenallergi, även känt som hösnuva, uppstår när kroppen reagerar mot pollen som en skadlig inkräktare. Kroppen frigör histamin, en kemikalie som orsakar allergisymptom. Dessa inkluderar nästäppa, nysningar, klåda och rinnande ögon. Feber däremot, är generellt inte ett direkt resultat av pollenallergi.

Även om det tekniskt sett inte är en feber, kan detta ”inte-feber” tillstånd ofta förväxlas med en riktig feber på grund av liknande känsla av illamående och allmän sjukdomskänsla.

Men låt oss bryta ner detta i mer detalj.

Allergi Symptom Vanliga missuppfattningar
Pollenallergi Nästäppa, Nysningar, Klåda Feber som symptom till följd av allergi
Husdammsallergi Hudirritation, Hosta Allergi mot damm orsakar astma
Djurallergi Tårflöde, Röda ögon Allergi mot djurpäls
Matallergi Klåda, Svullnad Alla matallergier är livshotande

Fördjupa Förståelsen för ’Feber’

Feber används ofta som ett samlingsnamn för fysisk malaise. Men inom medicinsk terminologi, för att det ska betraktas som feber, behöver kroppstemperaturen vara över 38 grader Celsius (100.4F). Men denna temperaturökning observeras sällan i allergiska reaktioner.

Listan över vanliga allergier och deras motsvarande symtom

  • Pollenallergi – våta ögon, nästäppa, huvudvärk
  • Husdammsallergi – hosta, svullna ögonlock, klåda
  • Mjölksallergi – magproblem, utslag, andningssvårigheter
  • Djurallergi – tårflöde, hudirritation, astma

Trots att alla dessa allergier kan ge dig obehag är feber endast ett symptom på mer allvarliga tillstånd, som influensan eller en bakterieinfektion. Om du eller någon du känner har ovanstående symtom är det bäst att kontakta en läkare för att få en korrekt diagnos.