Jan Malmsjös kamp mot demens

Felipe Morales

Vem är Jan Malmsjö?

Jan Malmsjö är en älskad svensk skådespelare och sångare mest känd för sina roller på scen, film och TV. Han har bidragit stort till svensk kultur genom sitt arbete.

Ett stort samtalsämne som kom upp förra året är att Jan lider av demens. Här kommer vi diskutera mer om det ämnet.

Vad är Demens?

Demens är en minskning av mentala förmågor såsom minne, tänkande färdigheter och förmågan att utföra vardagliga uppgifter. Alltså, något som tyvärr har påverkat Jan och många andra äldre runt om i världen.

Födelsenamn Födelsedatum Yrke
Jan Wilhelm Malmsjö 29 Maj 1932 Skådespelare och Sångare

Hur påverkar Demens Jan?

Demens är inte en specifik sjukdom, utan det är ett samlingsnamn för en mängd olika symptom som negativt påverkar minnet, tankar och sociala förmågor. I Jans fall har det bland annat rapporterats att han har svårigheter med att minnas och komma ihåg vissa händelser just nu.

Hur kan man stödja en person med Demens?

Sätt att stödja en person med demens varierar från person till person, men här är några av de mest allmänna rekommendationerna:

  • Förståelse och tålamod
  • Stöd i vardagen
  • Regelbunden fysisk aktivitet
  • God näring
Kan Demens förhindras?

Något att täcka är om det finns något sätt att förhindra demens. Forskning visar att demens ännu inte kan förhindras helt. Men det finns saker vi kan göra för att minska riskfaktorerna, som att hålla oss fysiskt och mentalt aktiva och att äta en hälsosam kost.

Jan Malmsjö är en fantastisk skådespelare och sångare som har förändrat svensk kultur. Våra tankar är med honom och hans familj under denna utmanande tid.