Hur mycket växer håret på en månad?

Gustav Dahlqvist

Det är många som drömmer om ett långt och tjockt hårsvall men undrar hur lång tid håret tar att spara ut. Det finns många husmorsknep och kurer för att få håret att växa snabbt men en ovisshet råder kring vad som faktiskt är bäst för att få håret att växa snabbare.

Det finns flera faktorer som spelar in på hårtillväxten men generellt kan man räkna med att håret växer ca 1 cm, eller mellan 0,5 – 1,7 cm på en månad. Därmed växer håret ca 5 cm på ett halvår.

Många frågar sig varför deras hår inte växer. Dålig växt kan bero på flera olika faktorer. Genetik, ålder och kön spelar stor roll. Därtill kan kost, hormoner och stress också påverka hårtillväxten. Vissa av dessa faktorer går att påverka medan vissa inte går att göra något åt. Så frågan “hur mycket växer håret på en månad?” är ganska komplex att besvara.

Få håret att växa snabbare

Många frågar sig hur de ska få håret att växa som ogräs. Det finns som sagt flera faktorer som spelar in på hårets välmående. Det rekommenderas till exempel att få i sig en allsidig kost och alla vitaminer och näringsämnen som kroppen behöver. Det är också bra att toppa håret med jämna mellanrum så att hårstråna inte slits och går av.

Ricinolja är en vanlig rekommendation för att få håret att växa snabbare. Men hur mycket mer håret växer på en månad med ricinolja finns det inga belägg för. Det finns ingen vetenskaplig studie som bevisar att ricinolja får håret att växa snabbare. Däremot återfuktar ricinolja hårbotten och kan på så sätt ha en positiv effekt på hårkvaliteten.

Många upplever att håret växer snabbare på sommaren, vilket det finns belägg för. I ett varmare och fuktigare klimat ökar blodflödet i hårsäckarna och håret växer något snabbare. En kinesisk studie visade bland annat att håret växer ca 0,375 mm om dagen på vintern och 0,4 mm på sommaren.