Hur mycket el drar en tvättmaskin: Energianvändning förklarad

Felipe Morales

Vad du behöver veta om tvättmaskinens elförbrukning

Du har säkert undrat över hur mycket el en tvättmaskin drar. Visste du att den genomsnittliga tvättmaskinen förbrukar runt 0,64 kWh för varje tvättcykel på 60 grader? Men låt oss dyka djupare in i detta ämne, så att du kan få en starkare förståelse kring ditt hushålls energiförbrukning.

Tvättmaskinens modell Energiklass Genomsnittlig elförbrukning per tvättcykel
Model 1 A+++ 0,52 kWh
Model 2 A+ 0,64 kWh
Model 3 A 0,76 kWh
Model 4 B 0,91 kWh

Så påverkas din elförbrukning

Vilka faktorer bidrar då till en tvättmaskins elförbrukning? För det första, beror det mycket på frekvensen av din tvätt – ju oftare du tvättar, desto mer el används. Dessutom påverkas elförbrukningen även av tvättprogrammet du väljer. Längre och varmare tvättprogram kommer givetvis att använda mer energi.

Vad kan du göra för att minska elförbrukningen?

För att spara på energiförbrukningen, se till att alltid tvätta fulla maskiner. Välj kallare tvättprogram, och tänk på att ofta använda tvättprogram för enbart snabb eller lätt smutsad tvätt, kan spara in på din energiförbrukning. Varför inte prova med detta?

  • Se över hur ofta du tvättar.
  • Justera vattentemperaturen.
  • Undvik onödiga förprogram.

Visst är det fascinerande att se hur mycket vi kan spara på el bara genom att göra enkla förändringar i hur vi använder våra hushållsmaskiner? Du ser, lite kunskap kan gå en lång väg!