Hur länge ska man betala underhåll

Felipe Morales

”Vänta nu… hur länge ska man betala underhåll egentligen?” Så kanske du har frågat dig själv, och lilla vet du att du inte är ensam. Många föräldrar ställer samma fråga. Underhållsbidrag är en komplex fråga.

Viktiga saker att tänka på med underhållsbidrag

Underhållsbidrag avser det belopp du måste betala till ditt barn (eller barn) om du och barnets andra föräldrar inte bor tillsammans. Men hur länge ska du betala? Enkelt uttryckt förväntas du betala underhåll till ditt barn tills de fyller 18 år. Men det finns undantag. Om barnet fortfarande studerar och inte kan försörja sig själv, kan ditt underhållsansvar fortsätta till barnet är 21 år.

Medan detta kan låta överväldigande är det viktigt att notera att underhållsbidrag är en del av att vara förälder och ge ditt barn de bästa möjligheterna i livet.

Ålder Underhållsskyldighet Undantag
0-17 år Ja Inga
18-20 år Om barnet går i skolan Om barnet kan försörja sig själv
21 år och äldre Nej Om barnet fortfarande är beroende

Vanliga Frågor

Är jag fortfarande skyldig att betala underhåll om mitt barn har ett deltidsjobb?

Ja och nej, det beror verkligen på hur mycket barnet tjänar. Om de bara jobbar deltid och inte tjänar nog att själva försörja sig, kan du fortfarande förväntas bidra.

Kan storleken på mitt underhållsbidrag ändras över tid?

Ja, definitivt. Om dina inkomstförhållanden förändras dramatiskt kan du ansöka om en ändring.

Behöver jag betala underhåll om jag delar vårdnaden om mitt barn?

Vanligtvis ja. Delad vårdnad påverkar inte nödvändigtvis underhåll.

Slutorden

Att förstå hur länge man ska betala underhåll kan vara begripligt och lugnande. Hoppas att denna enkla översikt gett dig lite klarhet. Kom ihåg, om du känner dig osäker, tveka inte att söka juridisk rådgivning. Du är inte ensam och det finns gott om support där ute!