Hur länge är en häst dräktig?

Gustav Dahlqvist

Som du säkert redan vet, är djur inte gravida. De är dräktiga. Kallar du däremot en gravid kvinna för dräktig, kan du riskera att åka på en propp. De flesta gravida kvinnor känner sig tillräckligt mycket som djur som det är, och behöver inte bli påminda ytterligare om saken. Som tur är, är den mänskliga graviditeten endast nio månader lång (i normalfallet). En häst däremot, är dräktig mellan 11 och 12 månader. 

Faktiskt finns det uppgifter som ned på dygnet svara på frågan “Hur länge är en häst dräktig?” Den erkända faktasajten Wikipedia menar till exempel att det är mellan 335 och 340 dygn. Men man kan väl anta att hästar, liksom människor, kan gå över tiden när det gäller dräktighet respektive graviditet. Och när vi nu är inne på olika arter av djur – hur länge är en elefant dräktig? Hela 22 månader! I alla fall om det gäller en savannelefant. Pust.

När vänder sig fölet i magen?

Den som själv varit med om en graviditet, vet att det är något av en tilldragelse när bebisen vänder sig i magen. Ett säkert tecken på att graviditeten framskrider, och att ungen till slut faktiskt kommer välja att lämna ens kropp. När det är hästar det handlar om, kallas detta för fölvändning och sker 3–6 veckor innan fölningen. 

För dig som har hand om en fölande häst, kan det vara bra att veta att om ett dräktigt sto lyfter på svansen ofta efter fölningen kan det handla om att tarmbecket inte kommer ut. Stoet kan också bli slött, hängigt och/eller oroligt. Då bör du kontakta veterinär.

Stress dräktigt sto – tidigare fölning

När du nu fått svaret på frågan hur länge är en häst dräktig, är det viktigt att ha med sig att många faktorer kan påverka dräktighetstiden för ett sto. Till exempel kan stress hos ett dräktigt sto leda till tidigare fölning än de 11–12 månader som annars är legio. Precis som för människor, med andra ord, vars graviditeter också riskerar att förkortas på grund av stress.