Den onde den gode den fule

Felipe Morales

Så, vad betyder ”den onde den gode den fule”?

Först och främst, låt oss få saken klar – ”den onde den gode den fule” är inte något kryptiskt eller hemlighetsfullt. Det är faktiskt titeln på en mycket populär spaghetti-westernfilm från 1966 regisserad av Sergio Leone. Men låt oss dyka djupare in i vad dessa ord verkligen betyder!

De tre karaktärerna

”Den onde den gode den fule” är en direkt beskrivning av filmens tre huvudpersoner. Varje roll spelas otroligt väl, vilket gör dem minnesvärda och lätt att identifiera. Men låt mig inte babbla på för mycket, låt oss dyka in i varje karaktärs detaljer.

Karaktär Roll Betydelse
Den Onde Spelas av Lee Van Cleef En hänsynslös bandit
Den Gode Spelas av Clint Eastwood En målmedveten prisjägare
Den Fule Spelas av Eli Wallach En charmig men bedräglig bandit

Varför är det viktig?

Nu kanske du undrar varför ”den onde den gode den fule” är så viktig att vi till och med pratar om det idag? Svaret är enkelt. Denna film är inte bara en populär westernfilm, den är en zeitgeist som har format hur vi ser på western genren. Den har sänt vågor av inspiration till framtida filmer och tv-serier, vilket gör den till en oförglömlig del av filmhistorien.

För att avsluta, visst är det så att den onde, den gode och den fule alla har sin något förutbestämda roll att spela i en berättelse. Men det är hur de tar våra förväntningar på dessa roller och förvränger dem som gör denna film så härlig att titta på. Trots sin tydliga moraliska gråzon, ger de oss alla någonting att heja på. Kanske vi alla har lite av den onde, den gode och den fule inom oss, eller hur?

Leave a comment