Bästa museum Stockholm

Felipe Morales

Om du tillhör en av dem som gillar att gå på museum är du inte ensam. Det är en populär aktivitet i Sverige och om du befinner dig i Stockholm finns det ett stort utbud att välja på.

Det finns många olika typer av museer i Stockholm, men ofta handlar det om naturhistoriska, kulturhistoriska, tekniska eller konstnärliga föremål.

Stockholms museer har mycket att erbjuda och vissa lämpar sig bättre för dejter medan andra kan vara roliga att gå på tillsammans med hela familjen.

Gratis Museum i Stockholm

Det finns faktiskt över ett dussin fri entre museer Stockholm. För dig som brukar söka på ”museum gratis Stockholm” följer nedan en lista på ett stort antal av dessa. Det enda du behöver ta med dig är lite upptäckarglädje och nyfikenhet.

Gratis Museum i Stockholm

Dessutom är flera av Stockholms mest populära museum helt fria från entréavgift.

Museum Stockholm gratis:

  • Naturhistoriska Riksmuseet
  • Armémuseet
  • Nationalmuseum
  • Livrustkammaren

Naturhistoriska riksmuseet

Museet etablerades redan 1819 och är Stockholms äldsta museum. Naturhistoriska är Sveriges största museum och där ryms även Cosmonova som är ett planetarium. Förutom att Naturhistoriska tillhör gratis museer Stockholm så finns även roliga aktiviteter för barnen. Det finns nämligen en barnklubb som heter museosaurien där barnen får en egen guidad tur och får se spännande föremål ingen annan besökare får se. Många som besöker Naturhistoriska tycker att det är Stockholms bästa museum.

Armémuseet

Mitt i centrala Stockholm ligger Armémuseet och här blir du bjuden på en resa gällande krig och konflikt. Med en museivärd får du lära dig mer om historiska nordiska krig i en guidad tur genom militärhistorisk miljö.

Nationalmuseum

Detta är Sveriges största konstmuseum. Samlingarna på museet består av måleri och skulpturer från 1500-talet till och med 1900-talet. Nationalmuseet ligger på Blasieholmen i Stockholm och detta passar dig som tycker om att kombinera historia och konst och du får dessutom veta mer om några av nordens största konstnärer.

Livrustkammaren

På livrustkammaren får du följa med på en historisk tur till de kungliga rummen och de kungligheter som styrt Sverige de senaste 500 åren.

Roliga museum – Stockholm

Här kommer förslag på museum som passar extra bra för barnfamiljer, men även för dig som har barnasinnet kvar.

  • Junibacken
  • Tekniska museet
  • Leksaksmuseet

Junibacken

Om alla i din familj har läst något av Astrid Lindgren måste ni nästan hit. Det finns massor av fina saker att prova på och lära sig mer om. Barnen kommer uppskatta att känna igen alla spännande karaktärer de läst om eller sett på film.

Tekniska museet

Många gillar Tekniska museet för att det finns så mycket att prova på här. Både vuxna och barn brukar lära sig något nytt, samtidigt som du får göra det på ett roligt vis. Här får du ofta använda hela kroppen och de olika sinnena för att förstå hur olika tekniska uppfinningar fungerar. Museet är lagom stort och har ett uppskattat café att pigga upp sig på efteråt.

Leksaksmuseet

Detta museum är roligt för stora och små och om du har lite äldre släktingar kan de tycka att det är kul att kika på gamla leksaker som kanske påminner dem om sin egen barndom. Många kommer nog känna igen sig i de leksaker som går att finna här. Även yngre barn kan roa sig här, och det finns mycket interaktiva, kreativa saker att prova på.

Konstmuseum Stockholm

  • Fotografiska
  • Moderna museet

Fotografiska

Många tycker om att ha en romantisk dag på fotografiska museet, men det fungerar även bra att gå hit i andra konstellationer också. Om du ska på dejt kan det vara trevligt att studera alla spännande foton och hela tiden ha något att diskutera. Fotografiska är dessutom känt för att ha en riktigt bra restaurang med vackra vyer där ni kan avnjuta en lunch eller fika tillsammans efteråt.

Moderna museet

Detta är en toppenplats för dig som gillar att upptäcka moderna konstverk. De köper ofta in nya konstverk och fotografier och varierar sina utställningar men det går ganska snabbt att ta en runda på muséet så det passar de som enbart vill strosa runt i en timme eller två. Här finner du mycket mer varierad och abstrakt konst än på Nationalmuseum och du bör kanske ha lite av ett konstintresse för att uppskatta allt.

Avslutningsvis

Om du känner någon som vill veta mer om de museer som finns i Stockholm, eller om du vill läsa mer på ett annat språk kan du söka på exempelvis Stockholm museen, museen Stockholm, museeum, museums in Stockholm eller liknande. Då kommer det upp mer fakta på engelska, tyska, nederländska eller det språk du föredrar att läsa på. Många av museerna har fakta på engelska på sin hemsida.

Oavsett om du är från Stockholm eller besöker huvudstaden tillfälligt har du förhoppningsvis fått nya idéer om vilka museum du vill besöka framöver. En fördel med många av dessa museum är dessutom att de ligger relativt nära varandra, och vill du kan du även besöka flera på en och samma dag.

Leave a comment