Hur du går tillväga för att låna pengar utan fast inkomst

Felipe Morales

De flesta av oss stöter ibland på en situation där vi behöver lite extra pengar i plånboken. Kanske står du på flygplatsen med lite för många souvenirer i bagaget och behöver betala för extra vikt, eller kanske har du precis börjat ett nytt jobb och behöver en extra tusenlapp på kontot tills du får din lön.

Om du söker ett större lån så som ett bolån eller liknande så finns det ofta krav på att en viss årsinkomst vilket ofta kan sätta krokben för den som kanske inte har någon fast inkomst. Detta kan gälla studenter, arbetslösa eller pensionärer, eller för den delen frilansare som kanske har en väldigt rörlig inkomst. Är det ett större lån så kanske det låter vettigt att ha en viss inkomst men om du bara behöver en extra tusenlapp i plånboken så känns det kanske inte lika viktigt att ha en årsinkomst på 100 000 kronor, till exempel. Detta förstår även långivare vilket betyder att det idag är fullt möjligt att få låna pengar utan inkomstkrav.

Kan jag låna pengar om jag har betalningsanmärkning?

Det beror på. Idag är det inte helt ovanligt att man har en eller flera betalningsanmärkningar och detta har självklart långivarna också koll på. Av den anledningen så finns det idag flera olika långivare som erbjuder lån även till den som har en eller flera betalningsanmärkningar. Dock är detta långt ifrån alla så det lönar sig att dubbelkolla med långivaren ifråga innan du skickar iväg en ansökan.

Dock får du inte ta ett nytt lån som du har en pågående skuld hos Kronofogden. Även fast det fortfarande finns vissa långivare som säger att de erbjuder lån även om du har en aktuell skuld så är det viktigt att komma ihåg att du med aktuell skuld hos Kronofogden inte får ta ett nytt lån enligt lag. Med andra ord så bör du vara väldigt försiktig med den långivaren som väljer att erbjuda dig ett lån ändå.

Något annat som kan vara bra att veta är att du ofta kommer att få behöva betala en högre ränta och högre avgifter för ditt lån om du har betalningsanmärkning sedan tidigare.

Hur mycket kan jag låna utan inkomst?

De flesta långivare sätter som sagt ofta någon form av inkomstkrav på sina lån och detta gäller framförallt större lån och traditionella banklån. Så om du till exempel planerar att ta ut ett bolån utan fast inkomst så kommer det bli väldigt svårt.

Om du däremot bara behöver någon tusenlapp så brukar det inte vara några problem. 

Mindre snabblån och smslån brukar vara de som är lättast att få även för den som kanske inte har den bästa ekonomin.

Notera dock att dessa typer av lån ofta kommer med väldigt höga räntor och avgifter tillsammans med väldigt korta betalningstider. Av den anledningen så är det kanske bäst att dubbelkolla att du verkligen har råd att ta ett lån. Annars är det tyvärr väldigt enkelt att fastna i en ond spiral där du ständigt tar nya lån för att ha råd att betala tillbaka tidigare lån.

Leave a comment