Whiskey sour – en klassiker

Gustav Dahlqvist

Vill man veta något om whiskey sour är det smartast att söka på engelska. Jack Daniel’s old no 7 Tennessee sour mash whiskey gör sig liksom inte så bra på svenska. Möjligen skulle best whiskeys for whiskey sour kunna ge resultat om man översätter det. Då blir det bästa whiskyn för whiskey sour. Här blir det fakta om whisky sour på ren svenska. 

Snabbfakta om Whiskey Sour

DrinkWhiskey sour
HuvudingredienserWhiskey, socker och citron
TillagningstidBeror på bartendern
Födelseår1870
HistoriaIngen  direkt

Vad är en whiskey sour?

En whiskey sour är som namnet låter påskina en drink gjord på whiskey med en smak av syra. I detta fall är det citron som gäller. Men för att det inte ska bli alltför surt har man tillsatt socker. 

Whiskey sour är något som får även den mest hängivne whiskyfantast att njuta lite extra mycket. 

När det gäller whiskyn kan det var flera sorter som kommer i fråga, men vad man aldrig gör avkall på är att det ska vara en bourbon. En whiskey sour kan du annars leka lite fritt med när det gäller att göra en bra drinkmix. 

Whiskey Sour – en hel del kalorier 

Även om den innehåller många kalorier på grund av allt socker och alkohol är det nog ingen som tänker på det i samband med att det bjuds på en riktigt god drinkmix. Då är det drinken i sig som tar över helt och hållet. Du bara njuter och slappnar av medan en bourbon rinner längs strupen tätt åtföljd av socker och citron, gärna med en vispad äggvita på toppen.

Ännu fler kalorier blir det om du tar in en elderflower whiskey sour som översatt blir whiskey sour med smak av fläderblomma. Då tillsätter man likör gjord på just fläderblomma. Och alla som någon gång smakat en likör vet att den är söt och innehåller följaktligen många kalorier. 

Whiskey Sour recept – tycke och smak 

Ett whiskey sour recept kan se ut på många olika sätt. Det är inte bara i Amerika den har blivit så populär att den återfinns som oftast i flera olika variationer. 

Det är ofrånkomligt att det laboreras med olika whiskysorter och även andra ingredienser för att avancera ytterligare när det gäller smaksensationen som en sådan drink kan ge. En sak ruckas det däremot aldrig på. Det ska vara bourbon i glaset. I slutändan är det ändå ditt eget personliga tycke och smak som avgör vad du gillar bäst.

För att ge dig möjlighet till lite varianter på hemmaplan får du här några tips och inspiration som du kan laborera fritt med hemma innan du ska ha gäster nästa gång. Känn dig fri att byta ut whiskysorter eller lägga till ingredienser likaväl som att utesluta en del. Resultatet lär inte låta vänta på sig. 

Whiskey sour utan ägg  

Att göra en whiskey sour utan ägg är ingen vidare svår sak. Du tar ett vanligt recept och utesluter helt enkelt äggulan. Låt oss titta på hur man går tillväga:

 • Ta fram en tom shaker
 • Tillsätt alla ingredienserna
 • Whiskey – en bourbon
 • Sockerlag – med lika delar socker och lika delar vatten
 • Saften av en halv citron
 • Skaka shakern med is så att drinken blir kall
 • Sila upp den i ett glas. 
 • Garnera med ett körsbär eller ett citronhjul, eller hitta på en egen garnering. 

Whiskey sour – recept med äggvita

Det går alldeles utmärkt att göra en whiskey sour där man använder en äggvita för att få ett fluffigt och smakrikt hölje. Här är ett recept du kan testa att blanda till. Tips på whiskey sour ingredienser du behöver ha hemma är:

 • Bourbon whiskey
 • Citronsaft
 • Sockerlag
 • Ägg
 • Angostura bitter

Lägg alla ingredienser i en shaker. Du ska blanda ihop 5cl bourbon whiskey, 3 cl citronsaft, 2 cl sockerlag, 1 äggvita. Se till att du skakar allt vad tygen håller och var noga med att det blir ett riktigt härligt skum. Skaka sedan drinken kall genom att lägga is i shakern. När det är klart silar du drinken och häller upp allt i ett lyxigt whiskyglas. Garnera med lite angostura. Sedan är det bara att njuta för fullt.

Whiskey sour – Molly Nilsson

När det gäller den whiskey sour som Molly Nilsson är inblandad i är det snarare en sång. Den handlar om att en flicka jämte henne i baren spiller ut sin whiskey sour på sin bargranne. Det finns ingen mer anknytning alls till själva drinken än så. Den som förväntar sig ett recept från Molly Nilsson blir med andra ord besviken.