Har du någonsin undrat: hur många invånare har Ryssland?

Gustav Dahlqvist

Ryssland är det nionde folkrikaste landet i världen, med mer än 146 miljoner permanenta invånare.

Ryssland har en större landmassa än något annat land i världen. Dess totala yta är ungefär 1,7 gånger större än USA. Rysslands kustlinjer mäter 37 653 kilometer, och dess totala landmassa är cirka 17 098 250 kvadratkilometer.

Världens 5 till ytan största länder

  1. Ryssland 17 098 250 km²
  2. Kanada 9 984 670 km²
  3. USA 9 833 517 km²
  4. Kina 9 569 960 km²
  5. Brasilien 8 515 770 km²

Låg befolkningstäthet – men inte lägst

I jämförelse med andra stora länder, som USA och Kina, har Ryssland väldigt låg befolkningstäthet. Landet har den 18:e lägsta befolkningstätheten i världen. 

Så, hur många invånare har Ryssland per kvadratkilometer? Det bor faktiskt bara 8,4 personer på varje kvadratkilometer rysk mark. Följaktligen är Ryssland ett av de minst befolkade länderna på jorden.

Som en fotnot är Grönland – som bara har 0,03 invånare på varje kvadratkilometer – det land i världen som har lägst befolkningstäthet. 

En urban stat med många boende i städerna

Enligt folkräkningen är Ryssland nästan helt urbant; 74 % av landets medborgare bor i städer eller större samhällen. Tio ryska städer har över en miljon människor, där Moskva är störst med sina 12,2 miljoner människor. Sankt Petersburg är den näst största staden i Ryssland med sina 5,1 miljoner invånare. 

Hur är det med Rysslands ekonomi?

Ryssland har, allt sedan ombildningen från det kommunistiska Sovjetunionen, både kämpat med att ställa om till kapitalism samt skydda sig från de i landet som var snabba med att anamma kapitalismen och snabbt gjorde sig otroligt rika.

Korruption har gjort det svårt för landets totala BNP att lyfta. Det såg ut att vara på rätt väg mot slutet av 2010-talet och början av 2020-talet, men ekonomin gick snabbt utför igen i samband med Rysslands invasion av Ukraina och omvärldens sanktioner mot landet. 

Hur är det med Rysslands demokrati?

På pappret, och enligt deras konstitution, är Ryssland en demokrati. Men trots detta har Putin – med diktatoriska metoder – lyckats behålla total makt över landet i över 20 år.

De flesta experter är därför rörande överens om att Ryssland inte kan betraktas som en demokrati på riktigt. 

Vilket är Rysslands statsskick?

Semipresidentiell förbundsrepublik. De har både en president med stor makt, samt ett parlament och regering. 

Vilken är Rysslands religion?

Detta stora land har religionsfrihet, sprider sig över ett väldigt stort område och införlivar därmed flera av de stora världsreligionerna. De flesta, 73,3 % är kristna – och i huvudsak rysk-ortodoxa. Resterande är muslimer, judar, hinduer, buddister och ateister. En liten del tror på de gamla folkreligionerna (som att vi skulle haft någon andel svenskar som fortfarande tillbad asagudarna).