Funnys äventyr – kulturhus, lekland och sagovärld

Gustav Dahlqvist

Funnys äventyr är ett kulturhus i Malmö. Men det är mer än så, det är en sagovärld och ett lekland. Här finns lekutställningar och möjlighet att hälsa på hemma hos kända sagofigurer. Här finns sagokarusell, teater och läslusthus. Inte konstigt att Funnys äventyr på kort tid har blivit mycket populärt hos besökarna.

Snabbfakta om Funnys äventyr

Vad är det?Lekland, kulturhus, sagovärld
Var finns det?På Mobilia i Malmö
Vad kostar det?Från 150 kronor/person
Kan man ha kalas där?Ja, det går att boka kalas på Funnys äventyr

Funnys äventyr – ett nystartat kulturhus och lekland i Malmö

Funnys äventyr är ett relativt nystartat lekland i Malmö som på kort tid blivit mycket populärt bland barnfamiljer. Funnys äventyr är mer än ett lekland – en hel sagovärld öppnar sig för de som kommer in.

Funnys äventyr är grundat av en stiftelse bestående av regissören och dramatikern Staffan Götestam, som bland annat varit med och startat Junibacken i Stockholm, samt Julius Malmström, som är nöjesentreprenör och teaterchef.

Funnys äventyr bedrivs i samarbete med bland andra Malmö stad och Atrium Ljungberg, ett fastighetsbolag som utvecklar Mobilia i Malmö. HiQ Skåne är Funnys äventyrs digitala byrå.

Funnys äventyr grundades av sex företag med anknytning till Malmö i samarbete med Malmö stad, Stiftelsen Kulturhuset för barn i Malmö och Atrium Ljungberg som är fastighetsägare. På Funnys äventyrs hemsida går det att läsa mer om de medgrundande företagen.

Hälsa på hos Pettson och Findus i Malmö

På Funnys äventyr finns flera olika sagovärldar uppbyggda där besökarna får hälsa på hemma hos sagofigurerna och leka i deras hus och omgivningar. De lekutsällningar som finns just nu (hösten 2022) är:

  • Alfons Åberg
  • Pettson och Findus
  • Mumindalen
  • Halvdan och Meia

Utställningarna är tänkta att inbjuda till lek, med möjlighet att klättra, prova på, undersöka och uppleva. På hemsidan finns foton som visar de olika lekutställningarna och det ser minst sagt inbjudande ut att leka där.

Sagokarusell, teater och kalas – mycket att göra på Funnys äventyr

Här finns även en sagokarusell. Där får åkarna ta på sig hörlurar och höra tre sagor: Alice i Underlandet, Den lilla sjöjungfrun och Aladdin. Under åkturen snurrar bänken runt uppbyggda världar så att besökarna ser vad som händer, samtidigt som sagan berättas i hörlurarna.

Åkturen tar cirka femton minuter och ingår i inträdesbiljetten. Besökarna får åka den hur många gånger de vill. Uppläsningen finns på svenska, engelska, danska, arabiska och tyska.

I inträdet ingår biljett till teatern, men den behöver bokas, lämpligen i samband med att inträdesbiljetten bokas. På hemsidan står vilka föreställningar som går för tillfället.

Den som vill kan ha sitt kalas på Funnys äventyr. På hemsidan finns all information som behövs för att boka ett kalas.

Boka biljett och se pris på hemsidan

Funnys äventyr rekommenderar att besökare förbokar biljetter med reserverad entrétid, för att vara säker på att komma in. För barn under 2 år är inträdet gratis. För övriga är priset på vardagar 150 kronor för barn (2-18 år) och pensionärer samt 175 kronor för vuxna. På helger och lov är inträdet 165 kronor för barn och pensionärer samt 195 kronor för vuxna. Årskort kostar 625 kronor för barn och pensionärer samt 750 kronor för vuxna.

Vissa dagar pågår jobb med att sätta upp nya lekutställningar på Funnys äventyr. Det brukar annonseras i förväg på hemsidan, så det är bra att titta där innan besöket planeras in.

Att ta sig till Funnys äventyr

Funnys äventyr finns på Per Albin Hanssons väg 36 D i Malmö, på köpcenterområdet Mobilia. För att komma hit kan du exempelvis:

  • Cykla
  • Åka buss
  • Åka bil

Att cykla i Malmö är enkelt och nästan alltid nära – det är sällan längre än tjugo minuters cykeltur från de mer avlägsna delarna av Malmö. Utanför Mobilia finns ca 700 cykelställsplatser och dessutom en cykelpumpstation.

Vill du åka buss så stannar stadsbuss 7, 8, 34 och 54 vid hållplatsen Mobilia Malmö. Regionalbuss 100, 146, 150 och 151 stannar på hållplats Malmö Mobilia Öster.

För den som tar bilen finns det gratis parkering på hela Mobiliaområdet.

Många har redan skrivit recension – och betygen är höga

På google finns det i skrivande stund 185 recensioner av Funnys äventyr, snittbetyget är 4,6 av 5. Detta talar för att kulturhuset är mycket uppskattat.

Tidningen Sydsvenskan har återkommande skrivit om Funnys äventyr. Senast den 2 december 2022 då de berättade om att Kattspionerna från Rosengård ska bli en del av sagolandet. Kattspionerna från Rosengård är en bokserie från 2021 i fyra delar av Anja Gatu.