Så blev Ann Wilson ett känt ansikte i svensk TV

Gustav Dahlqvist

Genom Let´s Dance blev Ann Wilson dansare med hela svenska folket. I hela sexton år har hon suttit som domare i det populära programmet. Men även innan Ann hamnade i TV-rutan levde hon ett äventyrligt liv med dansen som ständig ledstjärna. 

Snabbfakta:

Namn:Ann Wilson
Yrke:Dansare och jurymedlem
Hemstad:Helsingborg
Familj:Son och sambo

Ann Wilson – kärt barn med många namn

I folks sökande efter information kring Ann Wilson har stavningarna varit många. Google har fått leta efter såväl “Anne Wilson” som “Anna Wilson” men för den kända dansaren är det en enkel stavning av förnamnet som gäller. Ann Wilson föddes 1968 på Råå, söder om Helsingborg. Dans kom tidigt in i Anns liv. Det var i dansen som hon fick chans att blomma ut på ett sätt hon annars inte vågade. I intervjuer har Ann berättat om den frihetskänsla hon tidigt upptäckte i dansen. 

Tack vare dansen flyttade Ann hemifrån när hon var mycket ung. Redan innan myndighetsdagen hade hon packat sina väskor och lämnat Sverige för den engelska huvudstaden London.

Som vuxen har Ann berättat att hon ljög om sin ålder för att få ett bra jobb i London. Pengarna hon tjänade gick raka vägen in i danskarriären och bekostade såväl lektioner som möjligheterna att tävla. Från London begav sig Ann så småningom till Norge och träffade där sin danspartner Göran Nordin. Som danspar var Göran och Ann mycket framgångsrika och vann flera stora titlar innan kärleken tog Ann till andra sidan jordklotet. 

Med Paul fick Ann Wilson barn och startade dansskola

Det var dansaren Paul Wilson som stal svenska Anns hjärta och fick henne att lämna Europa för det spännande landet Australien. Ann och Paul började sin resa som vänner men det ena ledde till det andra och kärlek uppstod mellan de två. Utöver kärlekslycka fick de också uppleva stora framgångar som danspar. Sju gånger blev de australienska mästare och tillsammans vann de också British Rising Star Championship i Blackpool – en av världens största danstävlingar. Trots att paret byggt upp en lysande tillvaro i Australien bestämde de sig efter 13 år för att flytta till Sverige. Denna gången var det Paul som fick emigrera för Anns skull och flyttlasset gick till Anns hemstad Helsingborg. 

Anledningen till flytten var att paret väntade barn. Väl tillbaka i Helsingborg föddes parets son Tom, idag 18 år gammal. Vid denna tid hade Ann nått en ålder där tävlingsskorna lagts på hyllan. Fokus lades istället på att hitta en ny tillvaro i den forna hemstaden. Lösningen blev att öppna dansskola tillsammans med maken. Wilson Dance Factory slog upp portarna och succén var snabbt ett faktum för Ann och Paul. I Helsingborg fanns det många människor som ville dansa och såväl Ann som Paul blev mycket uppskattade danslärare. 

Är Ann Wilson musiker?

För den som gillar hårdrocksmusik kom det kanske som en chock att Ann Wilson skulle ta plats som jurymedlem i ett dansprogram. Namne med dansaren Ann Wilson är nämligen rocksångerskan Ann Wilson i gruppen Heart, känd sedan 1976 i USA då hennes debutalbum släpptes. Snabbt stod det dock klart att det var dansaren Ann Wilson som TV4 kontrakterat till sitt nya dansprogram, år 2006, och inte någon musiker. Detta till trots var det många som fick upp bilder av rocksystrarna Ann och Nancy Wilson, eller Ann Wilson tillsammans med dottern Marie Wilson, när de letade efter svenska Ann Wilson, långt efter att denne blivit känd för den breda massan. 

Som jury i Let´s dance kom Ann Wilson att arbeta sida vid sida med Dermott Clemenger och Tony Irwin. Trion skapade många upprörda känslor i publiken, som stundtals ansåg att de var för hårda mot de amatörer som de bedömde. Såväl Tony som Dermott kom, i likhet med Ann, från karriärer som proffsdansare. Med många år i bagaget som aktiva inom dansvärlden var de tre ett självklart val för TV4:s nya program. Under åren har vissa jurymedlemmar kommit och gått från den populära helgunderhållningen. Ann Wilson har dock suttit stadigt på sin jurystol men fortsatt att arbeta med dans även utanför tv-kamerorna. Wilson har också deltagit i andra tv-program och var 2022 bland annat en av deltagarna i äventyrsprogrammet Över Atlanten på Kanal 5.

Leave a comment