Hilma af Klint – En modern konstnär för sin tid

Felipe Morales

Hilma af Klint som idag är känd som en av västvärldens första abstrakta konstnärer. Långt för Wassily Kandinsky, Kazimir Malevich, Piet Mondrian som många ansett vara pionjärer inom abstrakt konst.

Hennes verk har varit undanhållna i många år efter hennes död men blivit mycket populära och uppskattade på senare år. Genom hennes arbete har viss konsthistoria också fått bli reviderad.

Hilma af Klints

Hilma af Klint kom till världen 1862 den 26 oktober 1862 på Karlbergs slott i Solna. Hon var det fjärde barnet i en familj om fem syskon. Hilma af Klint föräldrar var kommendören Fredrik af Klint och Andrietta Mathilda Sontag. Hennes far var både matematiker och vice amiral i svenska flottan. Hilma spenderade den mesta av sin barndom på Karlberg, men somrarna tillbringade de på lantstället på Adelsö i Mälaren. Det var där som Hilmas fascination av naturen tog sin början.

1872 flyttade familjen till Stockholm där Hilma började allmänna läroverk för flickor. Under 1880 började hon på Tekniska Skolan som senare blev Konstfack. Hon studerade klassiskt konst, porträttmålning och självporträtt med ledning av bland annat Kerstin Cardon. Hilma började sticka ut redan då och blev vegetarian och använde svarta kläder och började utveckla ett intresse för det spirituella och ockulta.

Detta intresset ökad snabbt efter hennes systers död, Hermina af klint, som dog endast 10 år gammal när Hilma var 18 år. Det ledde hennes intresse för det spirituella och strax därefter deltog Hilma sin första seans. Vid 20 års ålder blev Hilma antagen till Kungliga Akademien för de fria konsterna. Hon studerade där i fem år och var en av de första kvinnliga eleverna.

De studerade olika tekniker som teckning, porträtt och landskap. Hilma tog examen med högsta betyg och fick tillgång till akademins eftertraktade ateljéer vid Kungsträdgården. I början av sin karriär målade Hilma mest landskap och porträtt som hon var mycket duktig på, vilket också gav henne en stabil och bra inkomst.

Spirituella intressen

1889 blev ett teosofiskt samfund bildat vilket Hilma snart anslöt till. Teosofin är en lära som ska ge sina följeslagare djupare insikt av andlighetens natur. Inte sällan med mystisk och hemliga läror och dolda kunskaper i hemliga sällskap som till exempel hemliga invigningar i flera steg men ofta bottnar i religionen och filosofi. Deras sällskap var också baserad på broderskapet mellan alla människor oberoende av kön, ras eller religion.

34 år gammal, 1896, anslöt hon sig till Edelweiss förbundet som var en är en religiös sammanslutning på religiös värdegrund med begränsat medlemsantal. Varje fredag höll de egna seanser, meditationer och böner. I det slutna sällskapet lärde Hilma känna medium Sigrid Hedman. Sigrid ledde bland annat övningar i målning där man inte har någon förutbestämd komposition eller ide om vad som ska målas i syfte att uttrycka sitt undermedvetna.

Detta var en metod som var årtionden innan det att surrealistisk målning blev populärt. När Hilmas far dog 1898 flyttade hon hem till sim mamma på Östermalm i Stockholm. 1904 ändrade Hilma sin konst dramatiskt efter en seans. Under seansen hade hon hört en röst bett henne att måla en Astral.

Tempelserien

44 år gammal i november 1906 började Hilma måla målningar till templet. Hilma menar att de här målningarna kom till under vägledning från ”höga mästare” från en annan dimension. Hon höll målningarna hemliga från världen och visade dem endast för en liten utvald grupp vänner.

Rudolf Steiner som var ledare för det tyska teosofiska samfundet besökte Stockholm och såg Hilmas verk uttryckte att han inte kunde och det skulle inte kunna vara möjligt att tolka hennes verk på minst 50 år. Hilma började vid den här tiden studera filosofi under tiden hon tog hand om sin mamma som hunnit bli äldre och behövde hjälp.

Mellan 1912 och 1915 målade hon många verk som ingick i Tempelserien, hela 82 verk men med undergrupper inräknat uppgår den till hela 193 verk totalt. Flera andra kända konstnärer från den tiden drogs till teosofi vilket påverkade deras sätt att måla. Hade inte Hilma hade hållit sina verk så hemliga till en början, menar vissa att hon hade var en av de första konstnärer som målade abstrakt.

Ställer ut traditionella verk

Hilma ställde ut men oftast sina mer traditionella konstverk med till exempel landskap som på baltiska utställning i Malmö 2014. Hon kände att världen inte var redo för abstrakt konst och ställde därför endast ut sin traditionella konst men vid sidan om målade hon sin abstrakta konst som till exempel serien Parsifal på 144 verk på papper.

1920 flyttade Hilma till Helsingborg där hon anslöt till ett antroposofiskt sällskap, som i kort betyder visdom om det mänskliga. Senare det året åkte hon till Schweiz och träffade grundaren Rudolf Steiner. Under påverkan av Rudolf slutade hon att arbeta med geometriska kompositioner och tog en lång paus. När hon återgick till målandet var det mer vattenfärger som hon lät färgerna flyta och bestämma mönster. Mellan 1925 och 1930 tog hon ytterligare en paus från målande.

1932 målade Hilma en målning av Storbritannien där hon kunde förutsäga andra världskriget. Enligt hennes bror hade Hilma egenskaper att kunna förutsäga framtiden. Hilma flyttade till Lund en kort period men återvände snart till Stockholm där hon gick bort 1944 efter sviter från en trafikolycka. Hon hade då hunnit att bli 81 år.

Hilmas arbete abstrakta konst blir erkänt

Efter sig lämnade Hilma över 1 200 konstverk efter sig som bara hade blivit visat för en mindre grupp människor. Hon lämnade även efter sig 125 anteckningsböcker som bland annat förklarade hennes konstverk. I sina anteckningar skriver hon i en bok hon inte vill att hennes konstverk inte får ställas ut förrän minst 20 år efter hennes död.

Hilma hade ingen direkt kontakt med den moderna konstnärer som började framträda under tiden, ändå anser många idag att hon var en pionjär inom den moderna abstrakta konsten. Det var egentligen inte förrän 1986 som hennes första abstrakta verk blev utställt i Los Angeles.

2013 anordnade Moderna Museet en utställning med endast hennes konstverk och det var där som hennes moderna konst började bli erkänt och uppskattat. Hennes verk har på senare år blivit visade på en av de mest prestigefyllda gallerierna i välden, Guggenheim ställde ut hennes verk ut från oktober 2018 till april 2019.

Populära verk i andra format

Till och med modevärlden har fått upp ögonen som Acne Studios som lät hela sin sommarkollektion, ”Acne Hilma af Klint” 2014 bli inspirerad av Hilma af Klint. Hennes konstverk presenterades i filmen Personal Shopper av Olivier Assavas som fick pris för bästa regis vid filmfestivalen 2016.

Idag går det att köpa affisch, prints och posters Hilma af Klint. Eller hennes de tio största poster format eller Duvan, Svanen eller Kärlek. Till och med IKEA Hilma af Klint har hennes verk som poster IKEA.

Moderna museet Malmö ställer ut Svanen som är en serie om 17 tavlor. Svanen finns i olika variationer, där svanen representerar det översinnliga och religioner och står för fullbordan. Som på engelska är ”The Swan Hilma af Klint”. Museet ställer även ut de tio största av Hilma. Serien gestaltar de olika åldrarna, barnåldern, ynglingåldern, mansåldern samt ålderdomen.

Det har gjorts en dokumentär om Hilma men nu kommer även en skildring om hennes liv av Lasse Hallström med Lena Ohlin i huvudrollen som Hilma. Även hennes verk har spridit sig till mer folklig form, tillsammans med stiftelsen Hilma av Klint har det tagits fram en matta av Hilmas Tempelserie i en begränsad upplaga kallad ”The Temple Series Collection”.

Hennes verk är eftertraktade för utställning och genom The Hilma af Klint-stiftelsen listas kommande utställning 2021 och utställning 2022 och så vidare.

Leave a comment