Faith Kakembo – anestesisköterskan som tar ton i Melodifestivalen

Gustav Dahlqvist

Till vardags jobbar hon som anestesisköterska, men Faith Kakembo har gärna många olika järn i elden och hoppas kunna kombinera arbetet på sjukhus med att hålla på med musik. Hon vill att saker ska hända i livet, och det verkar det också göra för denna Jönköpingsbo med ursprung i Uganda.

Snabbfakta om Faith Kakembo

Fullständigt namnElna Faith Kakembo Wilén
Känd förSångerska som deltog i Melodifestivalen 2020 med “Crying Rivers” och i Melodifestivalen 2022 med “Freedom”
ÅlderFödd den 16 april 1985
Bor iJönköping tillsammans med sin man Kristian, och nu också med någon mer om vi ska tro bilderna på Instagram

Faith Kakembo i Melodifestivalen

Faith Kakembo har gillat musik ända sedan barnsben, men det var först när hon som tonåring gick med i en gospelkör som hon kände att detta verkligen var något för henne. Hon utvecklade intresset när hon läste en ettårig kurs på folkhögskolan ITM (Institutet för tro och musik) efter gymnasiet. Men sedan blev det inte så mycket mer med det. Hon fortsatte sjunga på fritiden, men yrkesmässigt utbildade hon sig och började jobba på en akutmottagning. Så småningom läste hon vidare till anestesisjuksköterska.

Flera år senare deltog hon i musiktävlingen P4 Nästa med en låt som en vän hade skrivit. Det hela gick bra, hon gick vidare till final och i samband med den blev hon upptäckt av representanter från SVT. Hon blev erbjuden en bonusplats i Melodifestivalen 2020 och tackade ja. Tyvärr blev det ingen lång Mello-resa för henne den gången. Hon kom femma i den tredje deltävlingen och åkte ut. Men 2022 var det dags igen. Även denna gång tävlade hon i tredje deltävlingen, men nu kom hon tvåa och gick till final.

De tio finalisterna i Melodifestivalen 2022

 • Cornelia Jacobs (Hold me Closer)
 • Robin Bengtsson (Innocent Love)
 • Liamoo (Bluffin)
 • John Lundvik (Änglavakt)
 • Anders Bagge (Bigger than the Universe)
 • Faith Kakembo (Freedom)
 • Klara Hammarström (Run to the Hills)
 • Medina (In i dimman)
 • Anna Bergendahl (Higher Power)
 • Tone Sekelius (My Way)
 • Theoz (Som du vill)
 • Cazzi Opeia (I Can’t Get Enough)

Faith Kakembo på Wikipedia och andra sidor på nätet

Ett sätt att ta reda på mer om Faith Kakembo är att börja sökningen på Wikipedia. Det finns egentligen inte så mycket information om sångerskan där, vare sig på den engelska eller den svenska wiki. Det står att hon bor i Jönköping, att hon ursprungligen kommer från Uganda och att hon har deltagit i Melodifestivalen. Det är i princip allt. Däremot finns en hel del länkar till olika tidningsartiklar om henne som är intressanta att klicka vidare på.

Grannländer till Faith Kakembos ursprungsland Uganda

 • DR Congo
 • Sydsudan
 • Kenya
 • Tanzania
 • Rwanda

Världen Idag om Faith Kakembo

En tidning som skriver mycket om Faith Kakembo är Världen idag. Det beror troligen mest på att tidningen har en kristen profil, och Faith är öppet och praktiserande kristen. Bland annat kan man läsa att hon har varit gäst på GF Vinter, en miniatyr av Gullbrannafestivalen som går av stapeln i Halmstad varje sommar. Det finns också en artikel som handlar om att Faith jobbar med att vårda coronapatienter. Hon var en av dem som fick dra ett tungt lass under pandemins värsta tid.

Faith Kakembo på Instagram

Faith Kakembo har två konton på Instagram. Ett privat som är låst och ett officiellt. I en post från den 24 mars 2022 på det officiella kontot har hon lagt ut en bildserie där hon växlar mellan bilder på sig själv som anestesisköterska och sångerska. Som bildtext har hon skrivit ungefär (översatt från engelska): “Tänk er att gå från det här till det här, och sen tillbaka igen och sedan till detta. Livet är fantastiskt ibland!”. Det märks verkligen att hon gillar när det händer saker.

Men det mest fantastiska är nog ändå de allra senaste fotona i Faith Kakembos Instagramflöde. Där kan man nämligen se att hon nyss blivit mamma. Först kommer några bilder och filmer på henne som gravid. Den sista är upplagd den 2 oktober och där skriver hon att hon längtar efter att möta den lilla. Sedan händer ingenting förrän den 9 november, då hon har lagt upp en bild på en liten bebis. Grattis Faith och Kristian! Ta hand om er och om er lilla skatt!