Christer Lundberg – en död farmor och en bläckfisk

Gustav Dahlqvist

De flesta har nog hört Christer Lundberg. Men kanske visste du inte att han faktiskt hade en karriär som dokumentärfilmare innan han blev radiopratare? Och kanske visste du inte att han har gjort syntcovers av Morrisey tillsammans med Håkan Hellström? Christer är full av överraskningar.

Snabbfakta om Christer Lundberg

Född7 mars 1974
Kommer frånGöteborg
Känd somRadiopratare, författare, poddare, sångare/kompositör i Universal Poplab och Kennelklubben
På Spåret2011/2012, 2013/2014, 2021/2022

Christer Lundbergs liv i Göteborg

För de flesta är nog Christer Lundberg mest känd som radiopratare och poddare men han har faktiskt redan hunnit med en hel del. Tiden som barn spenderade han i Majorna och han har sedan dess mestadels hållit sig i Göteborg. Syntmusiken lockade tidigt, vilket enligt hans egen utsago ledde till konflikter med skolans hårdrockare.

Christer verkar inte ha låtit sig nedslås av detta, för han är sångare och kompositör i två syntband: Universal Poplab och Kennelklubben. Få kanske vet att ingen mindre än Håkan Hellström har jobbat tillsammans med Universal Poplab med att göra en cover av Morrisey. Man skulle kunna tro att Göteborg är en liten stad men det är den ju knappast med svenska mått mätt.

Innan tiden på P3 gjorde Christer Lundberg film om en död gumma

Christer klarade som sagt de tuffa striderna med hårdrockarna i skolan och gick vidare till universitetet, självklart Göteborgs universitet. Han pluggade humaniora och träffade där Morgan Larsson. På kvantspråk blev de sammanflätade, eftersom deras liv sedan dess har tangerat varandra.

Christer och Morgan blev vänner och skulle senare bli kollegor. Men Christer skulle först testa en karriär som dokumentärfilmare. Han gjorde Vart tog den söta lilla gumman vägen? om sin bortgångna farmor. Den visades på Göteborgs filmfestival år 2001. Han hann även göra filmen Kyssen som visades på samma festival år 2003.

Christer Lundbergs vänlighet tog honom till Musikhjälpen

Den korta filmkarriären resulterade i ett erbjudande att börja jobba på radio. Christer Lundberg har uttalat sig om att valet var enkelt, eftersom han tyckte att radio var mer interaktivt och därför roligare än film.

Under de tjugo åren som Christer har arbetat med radio har det hunnit bli många olika program, till exempel:

  • Eftersnack
  • Frank i P3
  • Christer i P3
  • Musikhjälpen
  • Christer och Morgan rapporterar
  • Kvällspasset i P4
  • Ring så spelar vi

Det var framför allt med programmet Christer i P3 som han fick uppmärksamhet. Det var ett relationsprogram där han hade det uttalade syftet att vara snäll. Det visade sig snabbt att vänlighet är guld värt och det blev flaggskepp för hela Sveriges radio.

Efter succén med Christer blev han erbjuden att vara en av programledarna i Musikhjälpen år 2009, vilket av uppenbara skäl måste ses som ett erkännande. Det är ändå ett av Sveriges mest populära program.

Christer Lundberg och bläckfisken

Man skulle kunna tänka sig att det var toppen av karriären och att Christer lugnt skulle luta sig tillbaka i Göteborg. Men Christer Lundberg skulle visa sig ha fler kort i rockärmen. År 2012 släppte han sin första bok, Gräspojken. Hans debutroman är en skildring av en uppväxt i mitten av 1980-talet. Den är inte baserad på hans egen uppväxt, utan är helt fiktiv.

Han kom ut med en ny bok år 2015, Bläckfisken. Den har beskrivits som en oerhörd kärlekshistoria som blandar fantasi och verklighet på ett hisnande sätt. Självklart är boken också en kärleksförklaring till hans älskade hemstad Göteborg.

Christer Lundberg går från P4 till podd

Christers nya projekt är en podd tillsammans med Agnes Wold, Fråga Agnes Wold. Hon är överläkaren, forskaren och professorn som blev känd för hela svenska folket under covid-pandemin. Tillsammans tar de död på hälsomyter och får människor att må bättre över sig själva.

I podden svarar de på frågor som till exempel:

  • Varför har alla så ont i magen?
  • Varför är så många mest pigga på kvällen?
  • Är det bra att bli förkyld då och då?

Tonen i podden är inte uppfordrande – ingen säger åt dig att sluta obstruera. Återigen visar Christer att ödmjukhet och vänlighet är vad människor verkligen vill ha och det som hjälper oss mest.