Anna Bergman är en kändis sedan länge 

Gustav Dahlqvist

Anna Bergman har en världsberömd pappa, som hon dock inte har upplevt någon familjetrygghet med. Ingmar Bergman och hans dotter har bitvis haft dålig kontakt, men de försonades med tiden. Hennes mamma var en mycket upptagen regissör och teaterkvinna. Anna beskriver sin barndom som stökig.

Vem är Anna Bergman?Hon är dotter till Ingmar och Ellen Bergman.
Hur gammal är hon?Hon är född den 5 maj 1948 i Örgryte.
Har Anna Bergman barn?Hon har en vuxen son som heter Mikey.
Var bor hon?Hon bor i staden Romsey sydväst om London.

Anna Bergman övergavs av sin pappa

När Anna var liten övergav Ingmar Bergman familjen då han hade träffat en ny kvinna. Annas mamma Ellen blev mycket ledsen och barnen Eva, Jan, Mats och Anna upplevde pappans frånvaro som ett stort trauma. Anna berättar i intervjuer att hon faktiskt blev lämnad på barnhem under en period, men hon blev räddad av sin mormor, som tog hand om henne. 

Det är inte konstigt att Anna Bergman blev skådespelare, eftersom både mamman och pappan var engagerade i teater. Ingmar och Ellen gick helt upp i sina karriärer, och Ingmar hade många omtalade kärleksaffärer. Han hade också förhållanden med flera av sina filmskådespelerskor och Anna fick många nya syskon. 

Anna Bergmans syskon och halvsyskon:

  • Eva Bergman
  • Jan Bergman
  • Mats Bergman
  • Ingmar Bergman jr
  • Daniel Bergman
  • Lena Bergman
  • Maria von Rosen
  • Linn Ullman 

Flyttade tidigt till England och blev actress 

Anna Bergman fick i sena tonåren chans att åka på språkresa, och i England träffade hon sin blivande man Peter Brown, som var polis. Med honom fick hon sonen Mikey. Anna upptäcktes av en fotograf på en pub i London. Hon har stannat kvar i England och bor nu i den lilla småstaden Romsey som ligger sydväst om London. Hon har också två vuxna barnbarn som heter Hanna och Lucas.

Anna Bergman nude är omdiskuterat 

Redan på 1970-talet var Anna Bergman med i gladporrfilmer. Att kombinera Anna Bergman med porr är inte alls rättvisande, för de sexkomedier som spelades in var ganska harmlösa. Anna har medverkat i filmer som I Skorpionens tecken och I Skyttens tecken. Hennes rollfigur hette Penny. Motspelare var exempelvis dansken Ole Söltoft och den svenske diskusstjärnan Ricky Bruch. Det har efteråt framkommit att kändisarna inte utförde nakenscenerna själva. 

Hon har själv berättat att hon var med om helt vanlig inspelning av film, som sedan utan hennes godkännande hade bearbetats. Hennes ansikte hade klippts in men det var andra personer som filmades med handling som var mer porr. Anna Bergman är känd som actress i första hand, en seriös skådespelare som inte förknippas med filmer hon skulle vara naken i. Så begreppet Anna Bergman nude hade hon aldrig själv gått med på.

Anna Bergman som skådespelare i senare filmer 

Hon har medverkat i många filmer, men eftersom hon bor utomlands är hon kanske inte så känd för dagens svenska publik. En av hennes stora roller kom 1982 då hon medverkade i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander. Anna Bergman gestaltar skådespelaren Hanna Schwartz. Det blev ett slags återförening, och hon förstod då vilken bra regissör hennes pappa var. Anna har också en roll som Alice som ung i filmen Avalon från 1990.  

Anna Bergman har minst en känd namne

Namnet Anna Bergman är inte helt unikt, och det finns flera andra kända, konstnärliga personer som också heter så. Man ska till exempel inte förväxla vår kända skådespelerska med en annan Anna, nämligen Anna Bergman Jurell som är betydligt yngre och som är verksam som scenograf och kostymtecknare. Tyskan Anna Bergmann är en ung regissör och ensemblechef på Staatstheater i Karlsruhe, och hon har också varit verksam i Sverige och satt upp teater. 

Anna Bergman är skådespelare, författare och konstnär 

Anna Bergman är ett av alla kändisbarn som har skrivit bok om sitt liv. 1988 skrev Anna boken Inte pappas flicka med Gun Årestad som medförfattare. År 2022 skrev hon boken Jag och min skugga, där hon förstås syftar på Ingmar som skuggan. Hon målar också stora tavlor, och nu när hon är pensionär utgör måleriet både en hobby och ett levebröd. 

Anna Bergman har varit kändis länge i egenskap av Ingmars dotter, och har man kända föräldrar blir det automatiskt en viss uppmärksamhet runt detta hela livet. Hon har haft en lång karriär och kombinerat den med familj, barn och barnbarn. Anna Bergman är kanske främst känd som skådespelerska, men hon är också lika mycket författare och konstnär.